HTML

Gyereknevelés

Üdv, Mimi vagyok. Kedvenc témám a gyermeknevelés keresztényként. E blogban a jelenkor kihívásaira keresek válaszokat ebben a témakörben. Ha szeretnél értesülni a frissítésekről, akkor a Keresztyén Szülők Facebook oldalt lájkold, vagy RSS-re íratkozhatsz fel kicsit lejjebb.

2008.10.21. 21:16 Udv Mimi

3. fejezet: Az alap

"A valódi szeretet feltétel nélküli és nyilvánvaló." Sokan olyanok vagyunk, hogy úgy gondoljuk, hogy "Persze, hogy feltétel nélkül szeretem, és tudja is", közben meg bizonyos heyzetekben jogosnak tartjuk, hogy a szeretetet háttérbe szorítsa például a düh, a harag, a lustaság. Arról, hogy mennyire nyilvánvaló a szeretetünk valaki felé, arról már korább is szó volt, hogy gyakran a gyerekek sokkal kevesebbet éreznek, mint amennyit az eszükkel feltételeznek. Jó időnként emlékeztetni magunkat arra, hogy olyankor is feltétel nélkül szeressünk, amikor konfliktusok vannak és szeretetünket tudatosan nyilvánítsuk ki gyakrabban. A feltétel nélküli szeretet az alapja minden szilárd kapcsolatnak, így a gyerekünkkel való kapcsolatnak is. A feltétel nélküli szeretet az alapja a helyes fegyelmezésnek is. Figyelem! Nem csak a szeretet érzése, hanem éreztetése, érezhetősége is előfeltétele a helyes fegyelmezésnek. Enélkül nem tudjuk megérteni őt, sem a viselkedését.

"A feltétel nélküli szeretet a gyermeknevelés vezércsillaga... Feltétlen szeretet nélkül a gyermeknevelés nyűg csupán, amelyben lehetetlen eligazodni." Talán nem tévedek, ha úgy gondolom, a feltétlen szeretet nem egy egyszer megszerzett tudás, vagy képesség, hanem újból és újból felgerjesztett érzés és meghozott döntés.

"Mit jelent a feltétel nélküli szeretet? Azt, hogy mindenféleképpen szeretjük gyermekünket." Akkor is, amikor épp kiállhatatlanul viselkedik. A feltétel nélküli szeretet elérhetetlen eszmény, de minél jobban elérjük annál elégedetteb és bizakodóbb szülők leszünk, gyermekeink pedig annál elégedettebbek, barátságosabbak és boldogabbak lesznek. Mi segít az eszmény megközelítésében? Az imádság! Ahányszor csak eszedbe jut, áld meg a gyermekeidet, és imádkozz a feltétel nélküli szeretetért. 

A gyermek és érzései

A gyerekek az emocionális-kognitív skálán az emocionális végéhez vannak közelebb. Újszülöttként első benyomásait a világról érzelmi úton szerzi. Életbevágóan fontos, hogy milyen érzelmekkel vesszük körül gyermekeinket. Gyermekeink nemcsak hiperérzékenyek emocionálisan, hanem sebezhetőek is. A gyerekek folyamatosan felteszik a kérdést szüleiknek "Szeretsz engem?". A magatartásukkal kérdeznek. A válasz a legeslegfontosabb dolog a számukra. Ha feltétel nélkül szeretjük, akkor érzi, a válasz igen. Ha feltételekhez kötjük a szeretetünket, gyermekünk elbizonytalanodik, szorongóvá válik. A válasz a szavainkból és a tetteinkből áll össze. A viselkedésével közli a gyermek, hogy mire van szüksége: több szeretetre, fegyelmezésre, megértésre stb. (Később lesz erről még szó.) És a magtartásunkkal gondoskodhatunk a szükségleteiről. Magatartásunkból (tettek és szavak) látja meg a gyermek, mi van a szívünkben. A tettek többet nyomnak a latban!

Érzelmi "tank"

Az érzelmi szükségleteket jelképezi. Meghatározza a gyermek közérzetét, befolyásolja a viselkedését stb. Minél jobban tele van a tank, annál pozitívabbak érzelmei, és annál jobb a magatartása.

A szerző egyik fő üzenete: "CSAK AKKOR VÁRHATJUK EL A GYERMEKTŐL, HOGY A KÉPESSÉGEINEK LEGJAVÁT NYÚJTSA, HA ÉRZELMI TANKJA TELE VAN!"

A tank teletöltése a szülő feladata. A gyermek visszatükrözi a szeretetet. A feltétel nélküli szeretetet feltétel nélküli szeretettel viszonozza. Viszont ha feltételhez kötjük szeretetünket, akkor gyermekünk is így fog szeretni minket.

A szeretet kifejezésének módja

A gyerekek magatartásunkból megérzik érzelmeinket. Tehát ha ki akarjuk fejezni szeretetünket, akkor ennek megfelelően kell VISELKEDNÜNK. Az érzéseinket cselekedetekre kell váltanunk.

A szeretet kifejezésének négy módja: szemkapcsolat, testi érintkezés, osztatlan figyelem, fegyelmezés.

 

 

 

 

 

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://nona-mama.blog.hu/api/trackback/id/tr40725399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása