HTML

Gyereknevelés

Üdv, Mimi vagyok. Kedvenc témám a gyermeknevelés keresztényként. E blogban a jelenkor kihívásaira keresek válaszokat ebben a témakörben. Ha szeretnél értesülni a frissítésekről, akkor a Keresztyén Szülők Facebook oldalt lájkold, vagy RSS-re íratkozhatsz fel kicsit lejjebb.

2008.12.02. 23:38 Udv Mimi

6. fejezet: Hogyan szeressük gyermekünket? A kitüntetett figyelem

Ez a szeretetkifejezési forma már több "áldozatot" kíván a szülőtől, mint a vizuális és testi kapcsolatteremtés, mert időt kell rá szánni. Ráadásul az adódó alkalmakat kell kihasználni, akkor is, ha éppen valami mást szeretnénk csinálni.

Az a kitüntetett figyelem, ha figyelmünket teljesen, osztatlanul gyermekünkre irányítjuk, úgy, hogy ő tökéletes védettségben érezze magát szeretetünkben. Az a gyerek, aki időnként kitüntetett figyelmét élvezi szüleinek, úgy érzi, hogy szülei számára ő a legfontosabb lény a világon. Különlegesnek érzik magukat tőle a gyerekek, és többet tudnak kihozni magukból.

A sürgős tennivalók zsarnoki uralma

A kitüntetett figyelem sok időt kíván. A sürgős dolgok halaszthatatlannak és fontosnak tűnnek. Például a telefont családi vacsora alatt is felvesszük. Mivel az életünk rövid, minél hamarabb meg kell tanulnunk, hogy tudjuk a sürgős és a valóban fontos dolgokat egyensúlyban tartani. A fontos dolgok fontosabbak, mint a sürgősek! Meg kell határoznunk a fontossági sorrendet és be kell osztanunk az időnk.

Hogyan rangsoroljuk?

Ha nem határozzuk meg, hogy hanyadik helyen állnak gyermekeink a fontossági sorrendünkben, akkor a sor végére kerülnek. Helyettünk nem teszi meg senki a rangsor felállítását. Ha a házastársak sorrendje hasonó, akkor boldogok lesznek a családtagok. A legjobb ha az első három helyet Isten, a házastárs, és a gyerekek foglalják el.

A vissza nem térő lehetőségek

Használjunk ki MINDEN adódó alkalmat, mert 1) Az élet kiszámíthatatlan és bizonytalan, ezért nem tudjuk, mennyi alkalmunk van még a szeretetünk kifejezésére. 2) Alkalmas pillanatok nem adódnak naponként. Ha jól, ha rosszul reagálunk gyermekünk közeledésére, az élmény egy életre nyomot hagyhat benne.

A kitüntetett figyelem célja

A kitüntetett figyelem minden gyerek életbevágóan fontos szükséglete. E szükséglet kielégítésének módja és mértéke határozza meg a gyermek önértékelését, valamint azt, hogy miként fogadja el őt környezete. Nélküle szorongó és bizonytalan lesz a gyermek, érzelmi és lelki fejlődése kárt szenved. Előfordul, hogy a gyerekek ezt a szorongást hangos viselkedéssel próbálják leplezni.

A kitüntetett figyelem gyakorlásának módja

Minden szülőnek valahogy meg kellene találnia a módját, hogy rendszeresen időt töltsön minden gyermekével kettesben. Ez különbözteti meg a jó szülőt az átlagostól; az áldozatot vállalót az áldozatot nem vállalótól.

A körültekintő tervezés kifizetődik

Vannak spontán alkalmak, amikor kettesben marad a szülő egy gyermekével, amikor gyakorolhatja a kitüntetett figyelmet felé, de főleg az apukáknak nagyon fontos, hogy legyen elkülönítve is idő minden családtagra. Ehhez fontos egy jó időbeosztás.

Sokszor a csendesebb gyermekeket elhanyagolják, mert hangosabb testvéreik kikövetelik maguknak a figyelmet, ezért a csendesebbre is figyeljünk oda és szánjunk rá ugyanannyi időt, mint a hangosra.

Ez a befektetés rövid és hosszútávon is kifizetődő. Rövid távon a gyermek jobban viselkedik, boldogabb, kiegyensúlyozottabb. Hosszútávon ezek a tulajdonságok segítik a kamaszkorú gyermekeinket át a nehézségeken.

Kitüntetett figyelem mások jelenlétében

A kettesben kimutatott kitüntetett figyelmet nem pótolhatja semmi, de vannak esetek, amik megoldásához más is kell. Ha egy gyermekünk folyamatosan leuralva érzi magát egy testvére miatt, akkor fontos, hogy ne csak kettesben kapjon kitüntetett figyelmet, hanem a "riválisa" jelenlétében is, mindketten részesüljenek a kitüntetett figyelemben. Aki épp beszél afelé forduljunk, testi- és szemkontaktussal érhetjük el ilyen esetben a kívánt hatást, a halkabbat, gyengébbet támogatjuk ezzel, de a hangos, erőset sem törjük le. Tanároknak is nagy segítség lehet ez az elv.

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://nona-mama.blog.hu/api/trackback/id/tr100800749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása