HTML

Gyereknevelés

Üdv, Mimi vagyok. Kedvenc témám a gyermeknevelés keresztényként. E blogban a jelenkor kihívásaira keresek válaszokat ebben a témakörben. Ha szeretnél értesülni a frissítésekről, akkor a Keresztyén Szülők Facebook oldalt lájkold, vagy RSS-re íratkozhatsz fel kicsit lejjebb.

2008.10.15. 23:42 Udv Mimi

2. fejezet: A családi környezet

Az eredményes gyermeknevelés előfeltételei közül a legfontosabb az otthon. Ezen belül néhány fontos pont:

házastársi kapcsolat: ennek minőségétől függ a szülő-gyermek kapcsolat és a gyermek biztonságérzete. Fontos a kommunikáció minősége, ezért fontos tudnunk kommunikációnk stílusa hol helyezkedik el a kognitív-emocionális skálán. Mondanom sem kell, általában a nők emocionálisabbak, mint a férfiak és többet igénylik a férfiaktól az érzelmeik kifejezését, mint az számukra természetes.

az apa kezdeményező szerepe: a házastársi kapcsolatban is és a gyerekekkel is! "A férjtől kiinduló szeretetre a feleség bámulatosan reagál, megsokszorozva árasztja vissza férjére és gyermekeire, és megmagyarázhatatlan melegség tölti be az otthont." Ezt én is így tapasztalom! Rengeteg energiával tölt fel, amikor jobban érzem, hogy szeret a férjem, olyankor minden nehézséggel megküzdök könnyedén. "A férj feladata az, hogy kezdeményező legyen a szeretetben. Csak irigyelni lehet azokat a férjeket, akik e titok birtokában vannak. Felbecsülhetetlen értékű az a szeretet, amellyel az asszony válaszol. Úgy vélem, ez a legértékesebb dolog a világban." Hálás vagyok, hogy ezt gyakran megtapasztalhatom. A férj ezzel a kellemes "feladattal" minden nap támogathatja és bátoríthatja feleségét az érzelmi légkör megteremtésének naponkénti feladatában. A férj tanulhat a feleségétől az érzelmek kifejezése és  megosztása terén, és ezáltal a házasságuk kiteljesedik, mert meg tudják egymással osztani a kellemes és kellemetlen élményeiket is. A két fél egyre közeledik egymáshoz, és felecsülhetetlen értéket jelentenek egymásnak. Hatalmas ajándék az ilyen házasság.

érettség (képesség az ambivalencia kezelésére): ambivalencia az, hogy ugyanazon személy felé irányuló ellentétes/ellentmondó érzelmeink vannak. Ez normális, sőt így normális. Fogadjuk el házastársunkat hibáival együtt. Emlékeztessük magunkat a jó tulajdonságokra, de nem kell letagadnunk a hibáit sem. Ne felejtsük el: házastársunk pótolhatatlan!

feltétel nélküli szeretet: "A szeretet türelmes, jóságos, a szeretet nem irigykedik, a szeretet nem kérkedik, nem fuvalkodik fel. Nem viselkedik bántóan, nem keresi a maga hasznát, nem gerjed haragra, nem rója fel a rosszat. Nem örül a hamisságnak, de együtt örül az igazsággal. Mindent elfedez, mindent hisz, mindent remél, mindent eltűr." (1Kor. 13, 4-7.) Ez az etalon, efelé közeledünk, de soha nem érjük el. Ne adjuk fel, törekedjünk rá. Ezzel a szeretettel lehet boldog, erős családot építeni. A tönkrement családokból mindig hiányzik a feltétel nélküli szeretet.

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://nona-mama.blog.hu/api/trackback/id/tr13716175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása