HTML

Gyereknevelés

Üdv, Mimi vagyok. Kedvenc témám a gyermeknevelés keresztényként. E blogban a jelenkor kihívásaira keresek válaszokat ebben a témakörben. Ha szeretnél értesülni a frissítésekről, akkor a Keresztyén Szülők Facebook oldalt lájkold, vagy RSS-re íratkozhatsz fel kicsit lejjebb.

2008.10.14. 22:23 Udv Mimi

Campbell: Életre szóló ajándék - Bevezetés

Első olvasmányunk tehát az Életre szóló ajándék (innen ÉSZA). A könyv alcíme: Hogyan szeressük gyermekünket? Ez egy nagyon fontos kérdés a nevelésben, mert a szeretet az, ami egy embert a jó irányába meg tud változtatni. Semmi sem olyan "hatékony", mint a szeretet. Sokan nem "jól" szeretnek...

A könyv főbb szempontjai: mik a gyermek szükségletei és hogyan lehet kielégíteni azokat. Nem szabad szem elől tévesztenünk, hogy nekünk szolgálnunk kell a gyermekeink felé (persze ez nem az ő kiszolgálásukat jelenti), úgy ahogy Jézus szolgált az emberek felé. Türelemmel, végtelen szeretettel, kitartóan. Azért vagyunk a gyermekeink szülei, hogy jogos szükségleteiket kielégítsük és ezt szeretettel tegyük.

"A gyermeknevelés tulajdonképpen bonyolult vállalkozás, amelynek során a szülők többsége komoly nehézségekkel küzd." Azért idéztem, hogy lásd, rengetegen átmentek és átmennek azokon a dolgokon, mint mi. Sőt, sokkal nehezebb esetek is vannak. Adjon ez erőt, amikor eleged van mindenből.

"A szülőknek nincs átfogó képük a gyermekkel való bánásmódról." Az alapelveket sokan ismerik, de nem tudják mikor melyiket alkalmazzák. Klasszikus példa: fegyelmezés. Sok könyv foglalkozik a témával, de ne felejtsük el, ez csak egy eleme a nevelésnek, a gyermekhez való viszonynak. Sokan a gyermekkel való bánásmód elsődleges és alapvető módjának tartják a fegyelmezést. DE ÖNMAGÁBAN NEM ELÉG!!! Ha csak fegyelmezünk, a gyermek alig-alig érzi a szülő szeretetét. Meg kell találni a módját, hogy a fegyelmezés ellenére, sőt a fegyelmezésen keresztül is érezze a gyermek a feltétel nélküli szeretetet. De a szeretetet ne méricskéljük: szeressük a kölyköket olyan módon, hogy ők is biztosak legyenek a szeretetünkben.

A szeretet kifejezése a legfontosabb tehát, és arról fogunk olvasni, hogy milyen módokon lehet kimutatni szeretetünket gyermekünk felé. Ne felejtsd el, a szeretet nem önmagától lesz: energiát kell fektetned a gyermekeiddel való jó kapcsolatodba, már most, amíg még kicsik, mert később már sokkal nehezebb lesz változtatni. Most alapozod meg hosszú évtizedek érzelmeit.

 

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://nona-mama.blog.hu/api/trackback/id/tr47714407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása