HTML

Gyereknevelés

Üdv, Mimi vagyok. Kedvenc témám a gyermeknevelés keresztényként. E blogban a jelenkor kihívásaira keresek válaszokat ebben a témakörben. Ha szeretnél értesülni a frissítésekről, akkor a Keresztyén Szülők Facebook oldalt lájkold, vagy RSS-re íratkozhatsz fel kicsit lejjebb.

2009.09.29. 22:25 Udv Mimi

11. fejezet: Néhány tanács anyáknak

Elérkeztünk a könyv utolsó fejezetéhez, és milyen jó, hogy ez is benne van a könyvben!

A nevelés gyakran nehéz, de csodálatosan sokoldalú feladat. A legjobban talán az anyák érzik ezt, akikre gyakran nagy súllyal nehezednek a szülői feladatok. A fegyelmezés oroszlánrésze rá hárul, ha ő van otthon a gyerekekkel, de a biztonság és szeretet legfőbb letéteményese is. Eközben a csemeték egészségének, neveltetésének, szellemének, személyiségének, jellemének és érzelmi szilárdságának legfőbb védelmezője is az anya. A nevelésben elkövetett hibákra ha rá is jövünk, sajnos általában csak utólag. Azt már ne is említsük, hogy egyéb kötelezettségei is vannak egy anyának (férj, rokonok, barátok, gyülekezet, főnök). Gyakran telnek úgy a napok, hogy anyuka mindenki igényeit, kívánságait kielégíti, de magára egy perce sem marad.

Csodák csodájára egész jól is tudunk boldogulni ezzel a sok feledattal, felelősséggel mindaddig, amig viszonylag kézben tartunk mindent. Ha valami kibillent a "nyugalmi állapotból" (pl. beteg gyerek, házassági konfliktus, vita a szomszéddal stb.), akkor a többi rutinfeladat rendkívül megnehezedik. Ilyenkor már akár délelőtt 10-kor az jut eszünkbe: Hogyan élem túl a mai napot? Íme öt javaslat, ami segíthet ezeken a napokon:

1. HAGYJUNK EGY KIS IDŐT MAGUNKRA IS. Legalább hetente egyszer kapcsolódj ki. Senkinek sem tesz jót, ha folyton csak dolgozik. Az egész családnak jót fog tenni, ha felüdülsz egy kicsit. Például menj el tornázni, sétálni, vásárolni, találkozz egy barátnőddel stb. Ez nem luxus!

De még ennél is fontosabb a védelem és a szerelem megőrzése a házasságban. Erre is szánj külön időt. Hetente, de legalább két hetente tölts minőségi időt a férjeddel. Menjetek el valahová kettesben. Az erre költött pénz és ezzel töltött idő többszörösen visszatérül. Nemcsak a házasságod lesz jobb, hanem a közérzeted is. Az életet sokkal élvezetesebbnek találjuk, ha tudjuk, nemcsak a feleség, hanem férjünk életének legnagyobb kincse is vagyunk.

2. NE KÜSZKÖDJÜNK OLYAN DOLGOKKAL, AMELYEKEN ÚGYSEM TUDUNK VÁLTOZTATNI. A szellemi egészség első alapelve az elkerülhetetlen elfogadásának megtanulása. Ha minden szép és tökéletes, de az anyósát nem szereti valaki, az beárnyékolhatja mindazt a jót, ami körülveszi.

Másrészt az életben annyi válságot élünk meg, ne nagyítsuk fel bajainkat a jó napokban. Az élettel való elégedetlenség rossz szokássá válhat, és ezért a magatartásért nagy árat fizethetünk, hiszen megrabolhat az élet örömeitől. (pl. ne szomorkodjunk azon, hogy nincs valamink stb.)

3. A NAGY PROBLÉMÁKKAL NE KÉSŐ ÉJSZAKA FOGLALKOZZUNK. Ha fáradtak vagyunk minden rosszabbnak, nehezebbnek, reménytelenebbnek tűnik. Könyebben veszekedhetünk. Inkább aludjuk ki magunk és reggel egy csésze kávé mellett beszéljük meg.

4. IGYEKEZZÜNK LISTÁT KÉSZÍTENI! Három előnye is van: (1) nem felejtünk el semmit, (2) fontossági sorrendben haladhatunk és (3) láthatjuk mit végeztünk már el.

5. KÉRJÜK ISTEN SEGÍTSÉGÉT! Szülők! Naponta imádkozzatok gyerekeitekért, mert a feladat az embernek túl nehéz. A könyvek nem segítenek annyit, hogy helyettesítsék Istent.

Remélem, hasznosnak találtad a sorozatot! A következő könyv James Dobson: Fiúk nevelése lesz. Ha még nincs fiad vagy lányod van csak, akkor is érdemes lesz olvasni, mert a legtöbb nevelési elv nem függ a nemtől. A különbőzőségek megfogalmazása segíthet abban, hogy kitaláld azt is: a lányoknak mire van szüksége.

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://nona-mama.blog.hu/api/trackback/id/tr811416994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása