HTML

Gyereknevelés

Üdv, Mimi vagyok. Kedvenc témám a gyermeknevelés keresztényként. E blogban a jelenkor kihívásaira keresek válaszokat ebben a témakörben. Ha szeretnél értesülni a frissítésekről, akkor a Keresztyén Szülők Facebook oldalt lájkold, vagy RSS-re íratkozhatsz fel kicsit lejjebb.

2009.08.30. 11:12 Udv Mimi

6. fejezet: Csodatevő eszközök 2.

Az első bekezdésben máris nagyon jólesett egy mondat: "...nem egyszerű feladat a gyermek felelősségtudatának és önfegyelmének szintjét emelni." Jól esik, hogy a szerző tudja, elismeri, hogy mennyire nehéz is a gyereknevelés. De a felelősségtudat és az önfegyelem olyan fontos tulajdonságok, amik nélkül nem lesz hosszútávon boldog egy ember sem. Ha éppen elfáradtál, kedves olvasó, ebben a nehéz munkában fújd ki magad. Látod, mindenki, aki szeretné, hogy boldog gyereke legyen küzd és elfárad. Sőt! Szerető Atyánk is tudja, nehéz dolgunk van, mert a korszellem - jobban, mint valaha - ellenünk dolgozik. Kitartás, az állhatatos munkád meghozza gyümölcsét!

Az előző fejezetben két eszközről olvashattunk, ami a felelősségtudat és az önfegyelem szintjét segít emelni gyermekünkben. Most további három ilyen eszközről lesz szó.

3. A megerősítéssel tanult szinte bármilyen viselkedés újra kiküszöbölhető, ha a jutalmat elég sokáig visszatartjuk. Ez a kioltás elve. Nézzünk egy gyakorlati példát: nyafogás. Miért alakul ki? Amikor normális hangon kér a gyerek, elfoglaltak vagyunk, nem figyelünk oda. Elkezd nyafogni, odafigyelünk, mert zavar minket a hang. És már meg is erősítettük a nyafogást, mint sikeres szülői figyelemfelkeltő eszközt. Ha le akarjuk szoktatni a nyafogásról, akkor fordítsuk a visszájára a helyzetet: mondjuk meg a gyerekünknek, hogy olyan fülünk van, ami nem hallja meg a nyafogást, csak a szép kérést. DE! Akkor tényleg meg kell hallanunk a szép kérést! 1-2 napig biztos eltart, amíg a nyafogással próbálkozik. Légy kitartó! Ez különösen akkor fontos, ha másnál (pl. nagymama) sikeresen működik a nyafogás továbbra is. Legjobb ilyen esetben a csapatmunka, gyorsabban leszokik a gyerkőc a nyafogásról, ha többfelől kapja az üzenetet. Hasonlóan megpróbálhatunk elbánni a hisztivel is. Ignoráljuk. Egy rövid részlet szóról-szóra: "A hisztéria a legtöbb gyereknél egyfajta kihívó viselkedés, amelyet egyszeri vagy többszöri megérdemelt veréssel meg lehet szüntetni. Néhány gyermeknél azonban, mint amilyen én is voltam, valami másról volt szó. Akár csak a piromániás, én is élveztem, ha azt láttam, milyen sok aggodalmas sürgés-forgást tudok kiváltani. Ez volt a jutalmam." A szerző szüleinek egy véletlen folytánegy alkalommal sikerült kioltani fiukban ezt a viselkedést. Olyan szörnyen hisztizett, h ogy rémülten bujtak az épp kezükben lévő újság mögé, és nem vettek tudomást a fiuk szörnyű viselkedéséről. A kisfiú egy idő után igen nevetségesnek látta saját viselkedését és a színjátékát. Többet nem hisztizett. (Hát jó lenne, ha nekem is sikerülne ilyen hatékonyan a kioltás ebben a témában. Jelenleg nagy küzdelem folyik... Akinek eszébe jut, imádkozzon értünk! Köszi!)

A kioltott viselkedés vissza-vissza tér, de ez ne szegje kedvünket. Legyünk kitartóak továbbra is!

Ha lehet akkor kombináljuk a kioltást a megerősítéssel: miközben megvonjuk a megerősítést a helytelen viselkedéstől, jutalmazzuk a helyes viselkedést. Így gyorsabb lesz a változás és hatékonyabb is.

4. A szülők és a pedagógusok is fogékonyak a megerősítésre. Vagyis, mi is tanulhatunk a gyermekeinktől.

Példa1: Gyerekek tökéletesen viselkednek a vidámparkban, ezáltal megerősítik szüleik viselkedését, vigyék őket többször oda.

Példa2: Gyerek fegyelmezés során anyja szemébe vágja, hogy az már nem is szereti. Érzelmi zsarolás, gyakran sikeresen alkalmazott fegyver.

Példa3: Apa nem viseli el gyerekei zaklatását. Ha nem felelnek meg elvárásainak, üvöltözik velük, mert látja, hogy akkor engedelmeskednek. Hangos, erőszakos szülő lesz belőle, mert üvöltözését megerősítették.

Tanulság: Figyeljünk oda, hogy hogyan fogadjuk a megerősítést. Nem könnyű a megerősítés hiányában a jó úton maradni!

5. A szülők gyakran a nemkívánatos viselkedést erősítik meg, és gyengítik az általuk értékesnek tartott viselkedésformát. Gyakran nem szándékosan tesszük ezt, ezért is fontos nevelési döntéseink felülvizsgálata és korrigálása, ha egy nemkívánatos vislkedésforma jelenik meg kis családunkban.

Példa1: Gyerkőc nem akar lefeküdni, elkezd sírni, hisztizni és mivel vendégek vannak anyja végül megengedi neki, hogy kijöjjön az ágyból. Anya biztos lehet benne, hogy másnap ismét próbálkozni fog a jól bevált módszerrel.

Példa2: Ha valamit kér tőlünk a gyermekünk és mi rutinból nemet mondunk, mert azzal időt nyerünk, hogy átgondoljuk a kérdést, akkor egy idő után megtanítjuk gyermekünknek, hogy a nem igazából talán. Tehát további győzködéssel, nyaggatással még sikreket érhet el. Legyen az igen igen és a nem nem, de lehet gondolkodási időt is kérni, gyerek érveit végighallgatni és utána dönteni. Ne engedjük meg a vitatkozást, a morgást, az ajtócsapkodást és az alkudozást a siker érdekében. Ha megszületett a döntés, akkor az valóban végleges legyen.

Jutalmat ne a rossz viselkedés abbahagyásáért kapjon a gyerek, mert akkor a rossz viselkedésformával kezdi a gyermek a játszmát a jutalomért. Tehát nem jó, ha ezt mondjuk: "Kapsz egy csokit, ha abbahagyod a hisztit!" Amikor nem hisztizik egy olyan szituációban, amikor pedig szokott, akkor jutalmazzuk vagy dícsérjük meg, hogy milyen jó gyerek. Így igazán a helyes viselkedésterősítjük meg. Ez alkalmazható csecsemőknél is. Persze nem szoktathatjuk le őket teljesen a sírásról, mert hiszen ezzel kommunikálnak, de lecsökkenthetjüka minimálisra, ha nem erősítjük meg, hogy bármiért sír figyelmet kap. Próbáljuk inkább a sírások közti szünetet megerősíteni.

Végül: Szülőként nekünk is önfegyelmet és türelmet kell gyakorolnunk, hogy úgy használjuk a megerősítés és kioltás eszközét, hogy felelősségteljes és érett viselkedést segítsünk elő gyermekeinknél. Ehhez néha az kell, hogy a gyerek szembesüljön a tettei következményeivel. Ne vigyük el helyette a balhét (mindig)! Hadd tanuljon kisebb kellemetlenségekből, mint hogy nagyon pofára essen, amikor a mi védőszárnyunk alól kirepül.

Kívánom minden kedves olvasónak, hogy valóban csodát tegyenek ezek az eszözök az életében!

Kérdéseim:

- Próbáltad már ezeket az eszközöket? Neked beváltak?

- Küzdesz valami nevelési problémával, aminél beválhatnak ezek a módszerek?

- Van-e valami a te vislkedésedben, amit a gyerekeid erősítettek meg? Akár pozitív, akár negatív dolog. Sikerült esetleg valamit leküzdeni, megváltoztatni? Hogyan?

Várom a hozzászólásokat! :)

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://nona-mama.blog.hu/api/trackback/id/tr631348164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása