HTML

Gyereknevelés

Üdv, Mimi vagyok. Kedvenc témám a gyermeknevelés keresztényként. E blogban a jelenkor kihívásaira keresek válaszokat ebben a témakörben. Ha szeretnél értesülni a frissítésekről, akkor a Keresztyén Szülők Facebook oldalt lájkold, vagy RSS-re íratkozhatsz fel kicsit lejjebb.

2008.12.22. 23:33 Udv Mimi

8. fejezet: A fegyelmezés fogalma

Alapvető fontosságú az, hogy lássuk a szeretet és a fegyelmezés két, egymástól elválaszthatatlan fogalom. Ugyanakkor a fegyelmezés nem egyezik meg a büntetéssel, ami csak egy parányi része a fegyelmezésnek.

A fegyelmezés legfontosabb alapfeltétele, hogy a gyermek igazán érezze szülei szeretetét. Tehát a könyv korábbi fejezeteiben tanultak alkalmazása előfeltétele a sikeres fegyelmezésnek. A sikeres fegyelmezés pedig előfeltétele a hosszútávon sikeres nevelésnek. Csak az egészséges szeretetre épülő kapcsolat segít át az élet válságos időszakain.

Mit jelent a fegyelmezés?

A fegyelmezés a gyermeknevelés szemszögéből azt jelenti, hogy a gyermeket mind gondolkodásmódjában, mind jellemében úgy formáljuk, hogy a társadalom önuralommal bíró, hasznos tagja legyen. Milyen kommunikációs eszközökkel? Példaadással, mintakép nyújtással, szóbeli és írásbeli utasítással, szóbeli és írásbeli kéréssel, tapasztalatszerzéssel tanulással és játékosan stb. stb. stb. A büntetés is ide sorolható, de csak egy a sok eszköz között (a legnegatívabb és legprimitívebb). Ezen a ponton azt lényeges kiemelni, hogy a helyes gondolkodásra és cselekvésre ösztönző útmutatás magasan fölötte áll a helytelen cselekedetért adott büntetésnek.

A fegyelmezés tehát - a feltétel nélküli szeretet tükrében újra vizsgálva - összehasonlíthatatlanul könnyebb, ha a gyermek érzi szülei szeretetét. Csak így fogadja el szülei irányítását ellenállás és dac nélkül. A gyermek azonosulni akar szüleivel, de csak akkor képes erre, ha bizonyos szülei szeretetében és abban, hogy feltétel nélkül elfogadják. Tehát minél jobban tele van egy gyerek érzelmi tankja, annál könyebb nevelni.

A helyes szeretetnek van mégegy formája: aktív hallgatás. Az aktív hallgatás azt jelenti, hogy úgy hallgatjuk meg gyermekünket, hogy biztos legyen benne, hogy megértjük mondanivalóját. Éreztetnünk kell vele, hogy miközben érvényt szerzünk szülői tekintélyünknek, megértjük és figyelembe vesszük érzéseit és gondolatait.

Az aktív hallgatáshoz szükséges a szemkapcsolat, testi kapcsolatteremtés, kitüntetett figyelem. Akkor is nyugtassuk meg, hogy megértjük, ha nem értünk vele egyet. Ennek legegyszerűbb módja, ha visszajelzünk, elmondjuk mit értettünk meg érzéseiből és gondolataiból, amelyek befolyásolhatják hozzáállásunkat és döntésünket. A gyermeknevelésünkben legnagyobb ellenségünk a meg nem fékezett indulatunk, dühünk.

Ha a szülő túl gyakran mérges és nem fékezi meg indulatait, a gyermeke eleinte megrémül tőle. Talán úgy tűnik, még jó hatással is lehet magatartására. De ez csak a látszat és annak is csak átmeneti. A túl gyakori dühkitörés hosszútávon lerombolja a szülő iránt érzett tiszteletet, a gyermekben is felébreszti a haragot és a neheztelést. Nem éri meg! Tanuljunk meg uralkodni indulatainkon. Ha pedig elveszítettük önuralmunkat, akkor kérjünk ezért bocsánatot. Kevés dühkitörést visel el a család, főleg bocsánatkérés nélkül. Hogyan csökkenthetjük a dühkitörések számát?

Uralkodjunk indulatainkon!

Ügyeljünk mind szellemi, mind fizikai, mind lelki egészségünkre! Ezek azok a területek, amelyekben, ha zavar van, megromlik a kapcsolatunk a körülöttünklévőkkel, és csökken az önuralmunk. A meg nem fékezett düh aláássa a fegyelmezést.

A fegyelmezés és a büntetés

Bárki tud úgy fegyelmezni, hogy a legelső eszköz, amit igénybe vesz, mindig a verés. Ehhez nem kell lelki finomság, jó ítélőképesség, megértés, tehetség. A fegyelmezésben a büntetést minél kevesebbszer kell alkalmaznunk, annál jobb. Minél fegyelmezettebb egy gyermek, annál kevesebb büntetésre van szüksége. A gyermek fegyelmezhetősége pedig attól függ, hogy mennyire érzi szülei elfogadását és szeretetét.

A büntetésközpontúság következményei

A feltétel nélküli szeretet hiánya miatt a dac és a düh olyan méreteket ölthet már kisgyermekkorban, hogy ezt a reakciót még a testi fenyítés sem tudja elnyomni.

Tartsuk be a sorrendet!

A feltétel nélküli szeretet nem szünteti meg a testi fenyítés szükségességét, de először a szeretetet adjuk meg, aztán a fegyelmezést.

A testi fenyítés csapdája

A gyakori és kemény bántalmazás rombolja a bűntudatot. Kialakíthat egy bűntudat elleni mechanizmust, ez az ún. "azonosulás a támadóval". Ez egy ördögi kör, hiszen aki ilyen légkörben nő föl, maga is ezt fogja kialakítani a saját családjában.

Ennek a fejezetnek a fő üzenete az, hogy a fegyelmezésről ne elsősorban a testi fenyítés jusson eszünkbe. Mindennél fontosabb, hogy a fegyelmezés a feltétel nélküli szeretet alapjára épüljön.

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://nona-mama.blog.hu/api/trackback/id/tr44837591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása