HTML

Gyereknevelés

Üdv, Mimi vagyok. Kedvenc témám a gyermeknevelés keresztényként. E blogban a jelenkor kihívásaira keresek válaszokat ebben a témakörben. Ha szeretnél értesülni a frissítésekről, akkor a Keresztyén Szülők Facebook oldalt lájkold, vagy RSS-re íratkozhatsz fel kicsit lejjebb.

2008.11.11. 21:00 Udv Mimi

5. fejezet: Hogyan szeressük gyermekünket? A testi közelség

Sok szülő minimálisra csökkenti a testi érintkezést gyermekével, pedig ez egy olyan eszköz, amivel a legnyilvánvalóbban tudunk melegséget közvetíteni, elősegítjük gyermekünk érzelmi biztonságérzetét, és saját szülői sikerünket is. Testi közelségnek sokféle kifejezési módja van. Például: kezünket a gyermek karjára tehetjük, átkarolhatjuk, megölelhetjük, hátba veregethetjük, megsimogathatjuk a fejét stb. stb.

Két értékes ajándék

A szemkapcsolat és a testi közelség mesterkéltség és túlzás nélkül kell része legyen mindennapjainknak. Ez a kettő szeretet-kifejezési mód segít a gyerekeknek abban, hogy elfogadják önmagukat és embertársaikat. Kedvesek és nyíltszívüek lesznek, ettől az emberek kedvelik őket, és teljesen kibontakozhatnak. A szemkapcsolat és a testi érintés (valamint a később térgyalt megkülönböztetett figyelem) felbecsülhetetlen értékű ajándékok, amikkel a szeretet tankot hatásosan megtölthetjük.

Fiús apák figyelmébe: nem kell attól tartani, hogy a fiúk lányosak, (esetleg identitászavarosak)  lesznek, ha apjuk szeretét fejezi ki feléjük. A szeretetteljes kapcsolattal az apa éppen elősegíti fia azonosulását nemi szerepével. Természetesen a szeretet kifejezésének módja a gyermek növekedésével változik. A babusgatást, ölelést, puszit részben felváltja a bírkózás, tenyérbecsapás, hátbaveregetés stb, tehát a "fiúsabb" testi közelség, de attól még ugyanolyan fontos a szeretet ilyen kifejezése. Természetesen az ölelés és puszi is fontos, sőt időnként nagyon is igénylik a nagyobb fiúk is. Minden adódó alkalmat ki kell használni, mert a lehetőségek száma korlátozott. A kamaszkorban különösen fontos, hogy legyenek emlékeik szertetteljes, meghitt pillanatokról a szüleikkel. Ebben a korban is ki kell használni az adódó alkalmakat, hogy a nehézségeken minél hamarabb túl legyenek és a lázadás és a szülő szeretete közül az utóbbit válasszák. A megoldás: kicsi kortól szeretetteljes kapcsolat aktív kialakítása. Állítólag a 7-8 éves fiúk sok felnőtt számára irritálóak, de ha így is éreznénk, a szeretetet válsszuk és mutassuk is ki.

Lányok: A lányok szeretet-hiánya 7-8 éves korig általában nem annyira szembetűnő, mint a fiúknál. Jobban tűrik a hiányt. A fiúknál a gyengédebb testi érintkezés minél kisebbek annál fontosabb, a lányoknál fordítva: minél nagyobbak, annál fontosabb (kb 11 éves kor a csúcspont). Valóban nincs szánalmasabb látvány, mint egy érzelmileg éhező kamaszlány. A lányoknak is nagyon fontos, hogy apjuk kifejezze szeretetét a testi kontaktuson keresztül is.

A kamaszkorra való felkészítés

A lányokat fel kell készíteni a kamaszkorra még mielőtt elkezdődik. Két terület kulcsfontosságú: önértékelés/öntudat és a nemi identitás. Minél stabilabb és egészségesebb a nemi identitása, annál könnyebben ellen tud majd állni a kortárs nyomásnak. Jól kell éreznie magát nőként. Ebben a legnagyobb segítség az édesapától jöhet. Nagy felelősség ez! Legfontosabb, hogy az apa is feltétel nélküli szeretettel elfogadja a lányát. Enélkül a lány nem tudja elfogadni saját magát. Az apa szerepe már 2 éves kortól nagyon fontos ebben a kérdésben, hogy a bűvös 13 éves korra lánya felkészüljön a kamaszkorra. Sajnos sok apa kínosnak érzi a testi érintkezést, de ezt le kell küzdeni. Nagyon fontos! (Persze fiúknál is fontos a felkészülés! Sok beszélgetés és szeretetkifejezés!!!)

LEGFONTOSABB FELADATUNK: SZERETETÜNK TOVÁBBÍTÁSA. ENNEK MINDEN MÁST MEG KELL ELŐZNIE. A FELTÉTEL NÉLKÜLI SZERETET LEGYEN A GYERMEKÜNKKEL VALÓ VISZONY ALAPJA, KÜLÖNBEN MINDEN KISZÁMÍTHATATLANNÁ VÁLIK, LEGINKÁBB ÉLETSZEMLÉLETÜK ÉS MAGATARTÁSUK.

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://nona-mama.blog.hu/api/trackback/id/tr43764146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása