HTML

Gyereknevelés

Üdv, Mimi vagyok. Kedvenc témám a gyermeknevelés keresztényként. E blogban a jelenkor kihívásaira keresek válaszokat ebben a témakörben. Ha szeretnél értesülni a frissítésekről, akkor a Keresztyén Szülők Facebook oldalt lájkold, vagy RSS-re íratkozhatsz fel kicsit lejjebb.

2013.01.31. 11:16 Udv Mimi

Lányok nevelése, 3. fejezet: A szebbik nem

A Teremtő olyan megnyerő és gondoskodó természettel ruházta fel a szebbik nemet, amelyet fontos felismerni és ápolni. Ha a fejlődés meghatározó éveiben gondozzuk és megvédjük az olyan, mntha hűs vizet éntenénk egy törékeny virág tövére.

Szinte közhely, hogy a lányok általánosságban véve érzékenyebbek, fogékonyabbak és kapcsolatközpontúbbak a fiúknál. A nők ezen tulajdonságai vonzzák a férfiakat, bár a férfiak többnyire nem értik meg mindezt. Ebből viszont az következik, hogy a hölgyek könnyen megbántódnak és kételkednek - figyelem - MAGUKBAN. Serdülőkoruktól kezdve egész életőkön át az önbizalom-válság vissza-visszatér.

Az érzékenység ugyanakkor azt is magában hordozza, hogy a lányok, nők sérülékenyebbek is. Sokan egész életükben elégtelennek érzik magukat. Nem találják magukat értékesnek. Kamaszként talán mert nem olyan szépek, vagy nem olyan csinosak stb hogy a társaik elfogadják őket. Később ez csak egyre bonyolutabbá válik, ahogy egyre több szerepben kell helyt állni. Legyen szó a legsikeresebbekről, ugyanezt a sérülékenységet megtaláljuk. A következő sorok egy híres amerikai televíziós személyiség szavai:

Rájöttem, hogy fabatkát sem érek, és kétségkívül nem vagyok méltó a szeretetre, hacsak el nem érek valamit. Hirtelen ráébredtem, hogy még sosem éreztem úgy, hogy egyszerűen önmagamért szeretnek. (Oprah Winfrey)

Hadd összegezzek itt egy részt az Elbűvölő - A női lélek titkának feltárása c. könyvből (Szerz: John és Stasi Eldredge). A kislányok azt akarják tudni: Szeretetre méltó vagyok? Minden lányokra jellemző öltözködés, szépítkezés, a pörgős szoknya erre a kérdésre várja a választ. (A kisfiúkban ehelyett az a kérdés a legfontosabb, hogy Elég rátermett vagyok?) Kicsit továbbhaladva az időben, azt is elmondhatjuk, hogy egy felnőtt nő szinte minden tettét az a vágy hajtja, hogy gyönyörködjenek benne, hogy szép és pótolhatatlan legyen, hogy azt a választ kapja a kérdésére: IGEN!

Ha szülőként vizsgáljuk ezt a témát, akkor azt a kérdést tehetjük fel magunknak: Hogy válaszoljunk a kérdésre helyesen? Hogy nevelhetünk magabiztos nőket lányainkból?

A lányok egészséges önbecsülésének kialakítása a szeretetteljes család biztonságos környezetében kezdődik. Konkrétan, a gondoskodó és megerősítést biztosító apára épül. Az anyák is sok szempontból döntő fontosságúak, de a lányok önértékelése erősen függ az apjukkal való kapcsolatuktól.

Erős apák, erős lányok

Apa: ha lányodhoz hazaérsz este jusson eszedbe, hogy szüksége van egy elismerő gesztusra, egy bátorító szóra, vagy csak egy szeretetteli szemkontaktusra. Tudasd vele valahogy, hogy törődsz vele és kész vagy segíteni. Egész életére befolyással bírsz, mert olyan tekintéllyel ruház fel téged, mint senki mást.

Anya: a te feladatod a legjobbat kihozni a kislányod természetéből. Te is erősítsd meg a gyermeked és bátorítsd őt.

Ahhoz, hogy jó szülők legyünk,

szinte mindig áldozatot kell hoznunk.

Hát ez nem könnyű feladat, főleg hosszú távon. Ha már évek óta nap-nap után csak hozzuk az újabb és újabb áldozatokat gyermekeinkért, akkor  kicsit lankad a lelkesedés. Az anya lemond a terhességgel az alakjáról, a baba születésével a szülők lemondanak az éjszakák nyugalmáról, a hozzátáplással kezdődik a lemondás a nyugodt étkezésekről tiszta környezetben, a kistestvér érkezésével már a nappalok sem lesznek olyan nyugodtak. Minden percünk be van osztva. Alvászavar, állandó kimerültség, aggodalmaskodás. Aztán ott van a mondás is: Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond. Nem alaptalanul. Sajnálkozhatnánk. Tulajdonképpen jogosan is, mégse menjünk el ebbe az irányba. Se nekünk nem lesz jobb, se a gyerekeknek. Isten ad lelki és testi erőt minden napra, amennyi kell. Tekintsünk erre a feladatra még hosszabb távon és arra jutunk:

a gyerekek mindent megérnek.

  

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://nona-mama.blog.hu/api/trackback/id/tr175054612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása