HTML

Gyereknevelés

Üdv, Mimi vagyok. Kedvenc témám a gyermeknevelés keresztényként. E blogban a jelenkor kihívásaira keresek válaszokat ebben a témakörben. Ha szeretnél értesülni a frissítésekről, akkor a Keresztyén Szülők Facebook oldalt lájkold, vagy RSS-re íratkozhatsz fel kicsit lejjebb.

2009.12.20. 22:30 Udv Mimi

Fiúk nevelése, 6. fejezet: Apák és fiak

A fiúk valahogy el tudják érni, hogy apjuk a lelkük mélyéig csalódottak vagy bosszúsak legyenek. Tönkreteszik az apjuk legjobb, legfontosabb dolgait. Gyakran pimaszok, felelőtlenek vagy nehezen kezelhetők. De Apák, emlékezzetek vissza, egyszer ti is fiúk voltatok és ti is felbosszantottátok apáitokat. Bármilyen nehéz is néha a gyerekekkel,

A LEGNAGYOBB KIVÁLTSÁG, HA ÁTKAROLJA GYERMEKED A NYAKAD ÉS AZT MONDJA˛˝SZERETLEK, APA˝.

 

AZ APA CSAK ÉPÍT, SOHASEM ROMBOL - az apa otthoni hatásának két legfontosabb módja

1. PÉLDAADÁS

A nevelés egyik elsődleges célja a jellemformálás, ezt az apa viselkedése és jelleme közvetítheti a legjobban. A vele való azonosulás sokkal jobb tanító, mint a leckéztetés, szidás, büntetés, rábeszélés, hízelgés. Ha önzők, gorombák és indulatosak vagyunk, ezeket le fogják másolni, ők is ilyenek lesznek.

De ennek az ellenkezője is igaz. Ha megbízhatók, becsületesek, figyelmesek, szeretetteljesek, fegyelmezettek és istenfélők vagyunk, akkor fiainkat befolyásolni fogják ezek a jellemvonások is növekedésük során.

A jó apa 4 szerepe:

  1. a család fenntartója - gondoskodj a család anyagi szükségleteiről;
  2. a család vezetője - végső döntéshozó vagy, de ne élj vissza ezzel;
  3. a család védelmezője - védd őket a külvilág veszélyeitől, tanítsd meg őket, hogy hogyan bírkózzanak meg ezzel a világgal, állj rendelkezésre ha aggódnak vagy félnek. Jelentsd te a biztonságot számukra.
  4. a család lelki irányítója - olvasd fel gyermekeidnek a Szentírást, tanítsd meg őket a hit alapjaira.

Fiainknak olyan emberre van szükségük, akire felnézhetnek, akit utánozhatnak.

 

2. KONKRÉT TANÍTÁS

Itt sokmindenről lehetne írni, de a szerző csak egy részterületre fókuszál, ez pedig a lányokkal és nőkkel való viselkedés megtanítása. Célunk felkészíteni a fiunkat arra, hogy felnőttként egy család vezetője legyen, és kiérdemelje azok tiszteletét, akiket szolgál. /Sok férj és apa felejti el, hogy szolgálnia kell a családját! Aki a legnagyobb közöttetek.../

Mit tanítsunk meg?

  • ne legyen ˝lökött˝, mert a lányok nem tisztelik és nem is követik a komolytalan embereket.
  • SOHA semmilyen körülmények között se üssön meg egy lányt, mert a lányok gyengébbek és megérdemlik a tiszteletet. A lányokat meg kell védenie, ha veszélybe kerülnek.
  • A fiú kezdeményezzen, tervezze meg a randevút, hívja el a lányt.
  • Legyen udvarias a lányokkal. Ha hölgyként bánik egy nővel, akkor az férfiként fog rá tekinteni.
  • Nemi önmegtartóztatást. A szex természetéhez hozzátartozik a haladás. A csókolózás és simogatás elkerülhetetlenül szorosabb kapcsolathoz vezet. Ezért az a férfi, aki erkölcsös akar maradni, már a kapcsolat elején lépéseket kell tennie, hogy lassítsa a fizikai folyamatot.

 

KÉRDÉSEK:

  1. Apák, gondolkodjatok el, sikerül mind a 4 területen jó apának lenni?
  2. Anyák is példát adnak. Mi az, amit mi tanítunk meg a fiainknak?
  3. Mit kell megtanítanunk a lányainknak apaként/anyaként, hogy nőies nők legyenek?
  4. Mi a 3 legfontosabb dolog, amit meg akarsz/akartál tanítani gyerekeidnek?

 

Ha kérdésed van, tedd fel bátran.

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://nona-mama.blog.hu/api/trackback/id/tr311611964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása