HTML

Gyereknevelés

Üdv, Mimi vagyok. Kedvenc témám a gyermeknevelés keresztényként. E blogban a jelenkor kihívásaira keresek válaszokat ebben a témakörben. Ha szeretnél értesülni a frissítésekről, akkor a Keresztyén Szülők Facebook oldalt lájkold, vagy RSS-re íratkozhatsz fel kicsit lejjebb.

2009.10.07. 21:26 Udv Mimi

James Dobson: Fiúk nevelése - 1. fejezet: A fiúk csodálatos világa

A fiúkat (általában) nehezebb nevelni, mint lánytestvéreiket. Vannak nehezen kezelhető lányok is, de a fiúk különösen komoly kihívást jelentenek. A gyerekek vérmérséklete ugyan egyénenként változó, de a fiúk természetüknél fogva öntudatosabbak, merészebbek és ingerlékenyebbek, mint a lányok. Platón szerint "az összes állat közül a fiú a legkezelhetetlenebb".

Manapság nagyon sok káros hatás érheti gyerekeinket (filmek, tv, zene, homoszexualitás propagálása, biztonságosnak mondott szex, interneten elérhető ocsmányságok, pornó stb.) A szülőknek szembe kell nézniük a kérdéssel: hogyan irányíthatjuk fiainkat és lányainkat úgy, hogy elkerüljék ezeket a mindenhonnan érkező káros hatásokat?

A szülőknek ebben a meccsben nemcsak védőt, de támadót is kell játszaniuk. Nem elég megvédeni a gyerekeket ezektől a hatásoktól, de ki kell használni a kisgyermekkor fogékony éveit, hogy formálják gyermekeik jellemét. Kb. 2 évtized alatt becsületes és törődő férfiakat kell faragnunk, akik tisztelik a nőket, hűségesek a házasságban, elkötelezettek, erős és határozott vezetők, jól tudnak dolgozni, és biztosak férfi mivoltukban. Keresztények végső célja, hogy gyermekük megértse a Szentírást, és egész életében Krisztusért égjen.

Ebben próbál majd segítséget nyújtani ez a könyv. Remélem sikerült felkelteni az érdeklődésed, és a következő bejegyzéseket is elolvasod majd!

Kérdések:

  • Egyetértesz azzal, hogy a fiúkat nehezebb nevelni?
  • Van alapvető különbség abban, ahogy fiúkat és lányokat kell nevelni?
  • Hogy lehet a gyerekeket védeni a káros hatásoktól? (Arra gondolok, hogy egyszer úgyis szembesül a gyerkőc az igazsággal: te hogyan készítetted/készítenéd fel rá csemetéd?)
  • Hogyan "támadsz"? (Különböző életkorban más és más módszer kellhet...)
  • Mi az apa feladata? Vagy mindent megtaníthat egy anya (pl. férfi mivolt)?

 

komment

Címkék: nevelés fiúk


A bejegyzés trackback címe:

https://nona-mama.blog.hu/api/trackback/id/tr311435199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása